A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Як допомогти дітям виражати свої почуття та емоції

Дата: 03.11.2023 10:51
Кількість переглядів: 52

Фото без описуВи коли-небудь відчували труднощі у висловленні своїх почуттів та емоцій? Вміння пояснити те, що відчуваєш, є важливою навичкою для здорових стосунків у майбутньому. Ось декілька корисних порад, як можна допомогти вашим дітям виражати емоції та керувати своїми почуттями:

1. Назвіть.

Для того, щоб виразити свої почуття, спершу потрібно зрозуміти, що саме ви відчуваєте. Допомогти дитині вивчити слова, щоб описати те, що вона відчуває, – це перший крок до того, щоб навчитися виражати свої почуття.

Коли ваша дитина вередує і не може пояснити чому, спробуйте допомогти їй описати свої емоції. Якщо вона сердиться, запитайте «Здається, зараз ти злий. Що змушує тебе відчувати це?»

2. Прийміть.

Поясніть дітям, що те, що вони відчувають, є нормальним. Це може допомогти їм почуватися безпечно, говорячи про свої емоції перед іншими.

Ось кілька способів, як прийняти почуття вашої дитини: «Я розумію, що тобі зараз сумно, бо твій друг поїхав додому, і ви не можете провести більше часу разом». Або «Я розумію, що ти засмучений, бо тобі важко зав’язати шнурки на черевиках».

3. Виразіть.

Навчіть своїх дітей використовувати слова, щоб висловити свої почуття. Це потребує багато часу та практики, але ви можете допомогти їм, моделюючи потрібні ситуації. Крім того, ви можете дати своїм дітям можливість виразити себе за допомогою мистецтва, танців, письма чи фізичної активності.

Коли діти вчаться здоровому способу вираження своїх почуттів, вони з меншою ймовірністю виражатимуть їх через істерики.

4. Заспокойте.

Коли дітям важко впоратися зі своїми почуттями, залишайтеся поруч із ними та розраджуйте їх. Зберігайте спокій і просто будьте поруч. Обійми, притискання чи приємні слова також можуть допомогти вашим дітям навчитися керувати своїми почуттями та виражати їх.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора