Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Як убезпечити себе та дітей  від інфікування токсакарозом

Дата: 13.08.2024 09:54
Кількість переглядів: 22

Фото без описуТоксокароз — це одне з паразитарних захворювань із фекально-оральним шляхом передачі, викликане личинками гельмінтів роду Toxocara. Токсокароз досить часто зустрічається в нашій місцевості.

Джерелом інфекції здебільшого є собаки, рідше коти.  Інфікуватися може кожний, незалежно від віку, але найчастіше з ним стикаються  саме діти. Адже вони найменше дотримуються правил особистої гігієни, граються в пісочницях, контактують з собаками, котами,  ґрунтом, що може бути забруднений фекаліями інфікованих тварин. Після цього вживають їжу, разом з якою гельмінти проникають в організм дитини. Діють також і інші шляхи інфікування, такі як заражена їжа або рідина, пил в приміщенні або шерсть вихованця, недостатньо вимиті руки або побутові прилади.

 Даний паразит є нехарактерним для людського організму, хоча і схожий він на аскариду. Перебуваючи в організмі  людини, токсокара мала б загинути, тому що паразит такого типу розвивається при певних умовах, які людський організм не може забезпечити. Саме тому хвороба токсокароз не може вільно передаватися від людини до людини. 

Після потрапляння в організм людини, токсокар може протягом декількох років безперешкодно формуватися і при цьому жодним чином не проявляти себе. Зазвичай, найбільший пік активності паразитів припадає на період зменшення рівня імунітету людини.

Гострий прояв хвороби найчастіше супроводжується такими симптомами: перевтома без особливих причин, підвищення температури тіла до 38 градусів, різке зниження апетиту, внаслідок чого відповідно і знижується вага, з’являються больові відчуття в м’язах, прояв алергічних реакцій (висип на тілі, кропив’янка і ін.) та збільшення лімфатичних вузлів. Дані показники змінюються в залежності від ступеня ураження внутрішніх органів. Але переважно зустрічається хронічний період хвороби, який характеризується двома фазами: загостренням і ремісією. У момент загострення проявляються симптоми, аналогічні гострого періоду хвороби. Фаза ремісії може протікати як без будь — яких симптомів, так і зберігатися деякі з них (температура, значно знижений апетит, збільшення лімфатичних вузлів або печінки та ін.), також можливі прояви алергічних реакцій шкірного покриву.

Існує ще і латентний період захворювання. Цей період характеризується відсутністю будь- яких ознак наявності шкідливих мікроорганізмів, тому виявити їх можливо лише за участю медичних фахівців.

Симптоми можуть проявлятися з деяким відхиленням, це залежить від рівня зниження імунітету, кількості личинок в організмі, а також від площі уражених органів.

Основними заходами профілактики захворювання є:

1. Неухильне дотримання правил особистої гігієни. Слід  декілька разів на день мити руки з антибактеріальним милом, особливо важливо мити руки після кожного контакту з тваринами, ґрунтом, прогулянок  і обов’язково  перед прийом їжі.

2. Якщо в будинку проживають вихованці, їм необхідно систематично проводити ветеринарне обстеження, а в разі зараження негайно проводити лікування.

3. Варто проводити регулярну  дегельмінтизацію домашніх тварин.

4. Організація спеціалізованих місць для вигулу домашніх тварин, адже часто люди вигулюють собак де доведеться, в тому числі можна бачити і на дитячих майданчиках.

5. Перед вживанням в їжу  овочі та фрукти слід ретельно вимити, бажано обдати ще їх і кип’ятком.

6. Періодична заміна піску в пісочницях та закривання пісочниць на ніч і вдень, коли діти в ній не граються є одним з основних заходів запобігання зараження паразитами. Бажано  мати захисні споруди для попередження проникнення  бродячих тварин на дитячі майданчики, це можуть бути паркани, огорожі і т.д.

7. Переносниками гельмінтів також є комахи, тому необхідно проводити профілактичні заходи для їх повного знищення.

8. При найменшій підозрі на токсокароз, необхідно негайно звертатися до медичного закладу для здачі аналізів та проведення відповідного лікування.

Виконуючи ці прості правила, ви зможете убезпечити себе та своїх дітей від інфікування токсакарозом.

 

Відділ державного нагляду  за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора