Інформаційний лист для операторів ринку, що здійснюють зберігання та/або реалізацію харчових продуктів, які потребують дотримання температурного режиму
Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, з врахуванням рекомендацій МОЗ та з метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації в країні, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання, пропонуємо операторам ринку, що здійснюють зберігання та/або реалізацію харчових продуктів, які потребують дотримання температурного режиму (продуктові магазини, мережі супермаркетів, у закладах громадського харчування тощо, необхідно заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії:
• холодильники слід забезпечити термометрами для контролю температурного режиму зберігання, та відповідно контролювати дотримання температурного режиму зберігання;
• при відключенні електроенергії дверцята холодильника та морозильної камери необхідно тримати закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 год. у холодильнику, 48 год. у повній морозилці, 24 год. у напівпорожній морозильній камері;
• у разі відключення електроенергії понад 4 год. у холодильник необхідно помістити контейнери із замороженою водою, що допоможе утримати холод (за можливості необхідно придбати сухий або блоковий лід, який потрібно зберігати в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику);
• якщо можливо, придбати бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції тощо, а також за наявності умов, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії;
• по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії.
• у випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів, необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах харчових продуктів.
Звертаємо увагу, що операторам ринку необхідно максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів. Важливо, щоб знеструмлення не застало заклад зненацька.
Також рекомендуємо відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником дотримання вимог харчового законодавства щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, в тому числі і дотримання температурних режимів зберігання (ст. 49 ЗУ №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), що вказані виробником на маркуванні харчового продукту.
Зауважимо, п.1 частини 1 ст. 65 Закону України від 18 травня 2017 року № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначено, що порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат.