Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Пам'ятка населенню: як запобігти зараженню ботулізмом?

Дата: 10.06.2024 08:23
Кількість переглядів: 46

Фото без описуЗ метою недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення небезпечною рибою, яка може бути перероблена та реалізована недобросовісними виробниками нагадаємо, які заходи слід вжити аби вберегтися від цієї небезпечної недуги.

Ботулізм - гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є однією з найсильніших біологічних отрут. Збудник хвороби міститься в ґрунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишківника тварин, птахів, молюсків і риб. Тому людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що не пройшли достатню термічну обробку. Найчастіше збудник міститься в консервах, а також у продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.                                                                                                  

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.   Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є для:

Операторів ринку, з виробництва та обігу риби та рибної продукції:

- в літній період виробляти лише патрану рибу;

- не допускати прийом і реалізацію риби без супровідної документації, в немаркованій тарі, перевезення риби транспортом, який не відповідає вимогам законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, посилити виробничий контроль, зокрема забезпечення гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, проведення навчання із гігієни персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, забезпечити відповідний температурний режим на всіх етапах обігу рибної продукції;

Підприємців:

- реалізувати на ринках кожну партію риби та рибної продукції, яка  надходить по товарно-транспортних накладних та відповідних супровідних документах лише із зазначенням термінів її придатності;

- громадяни, які збувають рибу також повинні мати документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та після проведення ветеринарно-санітарної експертизи з послідуючою видачею експертного висновку;

- рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезінфікувати.

- оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

- не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

- умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно -правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11 -+15°C: у літній період - 24 години.

Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує, юридичним та фізичним особам-підприємцям про адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за порушення ст. 65 законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин ЗУ №2042-VIII від 18.05.2017р., а саме: виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу, відсутність державної реєстрації потужності та відсутність впровадження на потужності постійно діючих процедур (НАССР), недотримання відповідних температурних режимів, неправильне маркування  тощо.

Громадян:

- не купувати будь-яку рибу та рибопродукти  у невстановлених  (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі, рибні консерви домашнього виготовлення. Терміни  зберігання   і   реалізації  живої  риби  при температурі води в акваріумі +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години.

- звертати увагу на стан живої риби,  температуру та терміни реалізації;

- цікавитися експертними висновками на дані партії живої риби, товаро-транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;

- при виникненні будь-якої підозри – звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Не нехтуйте нашими рекомендаціями.

Увага! Виникненню хвороби легше запобігти, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора