Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Насильство — мовчати не можна, повідомити!

Дата: 05.10.2023 15:03
Кількість переглядів: 88

Фото без описуНасильство над дітьми — це фізична, психологічна, сексуальна або експлуатаційна діяльність або бездіяльність, що завдає шкоди фізичному, психічному чи емоційному стану дитини. Насильство над дітьми є серйозним порушенням їхніх прав. Насильницькі дії можуть залишити тривалі та негативні наслідки для дитини протягом усього її життя.

Основні прояви насильства щодо дітей:

  • Фізична агресія, напади, удари.

  • Погрози застосування насильства.

  • Сексуальне насильство.

  • Контроль та влада над постраждалими.

  • Залякування та переслідування.

  • Обмеження доступу до ресурсів.

  • Нехтування (пасивне або приховане зловживання).

  • Викрадення, незаконне обмеження волі.

  • Вторгнення до житла, місця навчання постраждалої дитини.

Насильство поширюється як вірус, якщо воно перебуває у “комфортних умовах тиші”.

Реагування на насильство — це інвестиція в безпечне середовище, яка доступна кожному, тому так важливо не бути байдужими, вчасно помічати, реагувати та повідомляти про насильство. Діяти при цьому потрібно у найкращих інтересах дитини, надавати пріоритет права та інтересам постраждалих.

Яким чином можна зафіксувати факт насильства над дитиною?

Розглянемо дії працівників, що безпосередньо працюють з дітьми та помітили прояви насильницькіх дій щодо дітей:

🟢 Фіксація факту насилля. Це може бути будь-який письмовий документ: консультаційний протокол, повідомлення до правоохоронних органів, довідка, висновок.

🟢 Що потрібно фіксувати: прямі вислови дитини (її ж словами); результати спостереження; результати психодіагностичних методик, якщо вони застосовувалися; результат продуктів діяльності людини.

❗️Що не входить у межі компетенції фахівців, які працюють з дітьми?

Потрібно завжди пам’ятати, що основне завдання реагувати на будь-які ознаки насильства, зафіксувати факт насильства та повідомити про нього до відповідних служб. Будь-які інші дії можуть нашкодити розслідуванню та самій дитині.

Заборонено:

☑️Самостійно проводити “розслідування” та збирати факти про дитину та подію.

☑️Визначати чи було насильство, чи ні.

☑️Перекладати на дитину відповідальність за рішення щодо повідомлення до правоохоронних органів.

☑️Надавати будь-які коментарі щодо результативності розслідування.

☑️Здійснювати деталізацію обставин подій до моменту відібрання поліцією доказів.

☑️Надавати обіцянки “його/її посадять”.

Кожна дитина є унікальною особистістю, її гідність, права, інтереси, потреби та особисте життя повинні поважатися та захищатися. Завдання усіх фахівців, що працюють з дітьми — створювати безпечне середовище та бути “безпечними дорослими”. Важливо вчасно реагувати на будь-які ознаки насильства і шукати підтримку від відповідних організацій та служб.

Допис підготовлений на основі тренінгу “Виявлення та реагування на випадки насильства щодо дітей”, який відбувся в рамках проєкту “СПІЛЬНО. Соціальні послуги”. Дякуємо ВГЦ “Волонтер” та тренеркам Тамарі Бугаєць, Наталії Пашко, Людмилі Гриценко, Анні Козловій за навчання.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитиниPartnership for Every Child / Кожній дитині,  “СОС Дитячі Містечка” УкраїнаГО "Соціальна Синергія"Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників"Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора