Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

ЩО ТАКЕ РАННЄ ВТРУЧАННЯ І НАВІЩО ВОНО ПОТРІБНЕ

Дата: 12.09.2023 14:19
Кількість переглядів: 150

Фото без описуРаннє втручання — це комплексна послуга для родин, які виховують дитину до трьох повних років із порушеннями розвитку або ризиком їх виникнення, яка поєднує медичну, психологічну, соціальну та освітню складові. Мета послуги — раннє виявлення та профілактика порушень у дітей, покращення їх розумового розвитку, підвищення якості їх життя.

Послугу раннього втручання (РВ) надають командою фахівців різних галузей (лікарем-реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом, іншими спеціалістами за потребою), яка безпосередньо здійснює заходи, що становлять зміст послуги раннього втручання.

Послуга РВ надається на основі інтегрованого, комплексного та міжвідомчого підходів:

  • проводиться оцінювання розвитку рухових, мовних, комунікативно-емоційних та сенсорних здібностей;
  • з’ясовуються особливості розвитку ігрової діяльності, її відповідності віковим етапам та індивідуальними можливостям дитини;
  • збирається інформація про сон та годування дитини, гігієнічні процедури, особливості її взаємодії з батьками;
  • оцінюється індивідуальні потреби та визначення пріоритетів сім’ї дитини.

Упровадження послуги РВ рекомендується шляхом створення юридичних осіб – надавачів послуги РВ або відповідних структурних підрозділів при закладах охорони здоров’я, освіти, соціального захисту. Рішення про створення надавача послуги РВ рекомендується приймати на підставі результатів моніторингу потреби населення у послузі РВ. Надавача послуги раннього втручання рекомендується розміщувати у спеціально побудованих або пристосованих приміщеннях з усіма видами комунального благоустрою, що відповідають державним будівельним нормам (ДБН), санітарно-гігієнічним, протипожежним вимогам, техніці безпеки.

Послугу раннього втручання рекомендується надавати: дітям, яким установлено ступінь відставання у розвитку, дітям, у яких виявлено анатомічні дефекти, інші необоротні порушення функцій органів і систем організму, дітям, яким установлено інвалідність, дітям, у яких виявлено тяжкі захворювання, розлади, травми, дітям, у яких виявлено порушення розвитку або ризик їх виникнення у зв’язку з насильством, жорстоким поводженням у сім’ї, дітям із високим ризиком виникнення порушень розвитку внаслідок несприятливої дії соціальних та біологічних факторів.

Виявляти сім’ї з дітьми, які потенційно потребують надання послуги РВ рекомендується закладам охорони здоров’я, закладам дошкільної освіти, установам/закладам соціального захисту населення, зокрема надання соціальних та реабілітаційних послуг, громадським об’єднанням, благодійним, релігійним та іншим організаціям, задіяним у системі раннього втручання.

Визначення індивідуальних потреб дитини та її сім’ї здійснюється фахівцями команди раннього втручання.

Висновок та план втручання формуються лише після спільного обговорення спеціалістів між собою та з батьками дитини і складається як з оцінки рівня функціональної організації поведінки дитини, так і з можливостей батьків щодо побудови дитячо-батьківських відносин.

Раннє втручання — це робота із сім’єю, а не лише з дитиною. Важливо тримати у фокусі уваги інтереси дитини, її потреби, теорії розвитку, прив’язаності, нормалізації та працювати у ситуації, що впливає на дитину. Тому принципами раннього втручання є сімейноцентрованість, рутинно-орієнтованість, командний підхід, координація сервісів та ресурсів.

Послуга раннього втручання надається в Україні більше 20 років. З переліком закладів де можна отримати цю послугу можна знайти за посиланням https://www.msp.gov.ua/news/22948.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора