Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Профілактика харчових отруєнь під час Великодня

Дата: 11.04.2023 09:06
Кількість переглядів: 135

 

https://vikna.if.ua/assets/gallery/2023/04/05/142097/1680683237_3719c8f4247e22da21d0.jpg

Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві  освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло.

Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.

Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій рекомендуємо дотримуватись основних простих правил.

При закупівлі харчових продуктів:

• купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;

• не купуйте продукти сумнівної якості;

• купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;

• при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;

• не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.

При зберіганні харчових продуктів:

• дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;

• належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);

• забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).

Готуючи страви — пам’ятайте:

• перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

• для приготування страв використовуйте лише питну воду;

• придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;

• свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

• використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;

• продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) — не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.   Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора