A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Рекомендації Держпродспоживслужби щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

Дата: 16.01.2023 13:29
Кількість переглядів: 97

Фото без описуШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, паводків можливі підтоплення Ваших помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

1. Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та ін.

2. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення Вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел.

3. Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід використовувати тільки кип’ячену воду.

4. Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Не слід вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою, консервацію, що була затоплена водою і   отримала ушкодження. Їжа повинна проходити обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних засобів;

- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора