A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Вимоги до роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами

Дата: 09.01.2023 14:44
Кількість переглядів: 94

Пестициди - токсичні речовини, їх сполуки або суміш речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям.

Агрохімікати - органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності с/г культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

Згідно  ст. 11 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із такими речовинами. Допуски видаються після проходження медичного огляду та спеціального навчання. Порядок видачі цього документа затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. №746.

Реалізувати  на території  України можна тільки пестициди й агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію ( ст. 4 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати»), які  внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.  Державна реєстрація пестицидів і агрохімікатів здійснюється Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України в встановленому порядку на підставі позитивних результатів випробувань та досліджень.

Суб’єкти господарювання  та підприємницької діяльності зобов’язані вести облік наявності, використання, реалізації пестицидів і агрохімікатів в прибутково-видаткових книгах. Крім того використання пестицидів фіксується в спеціальних «Журналах обліку застосування пестицидів» .

Суб’єкти господарювання, які займаються зберіганням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами повинні мати паспортизовані склади для зберігання пестицидів і агрохімікатів, або договір оренди такого складу. Торгове приміщення повинно відповідати всім вимогам санітарних норм, правилам техніки безпеки та протипожежним заходам.

Реалізація пестицидів і агрохімікатів виробникам сільськогосподарської продукції  проводиться лише в стандартній заводській упаковці. Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібно-фасованому  вигляді.  Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, для оброблення яких призначено пестициди і агрохімікати, способів, норм і кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, транспортування і зберігання, ліквідації аварійних ситуацій та їх наслідків, заходів подання першої медичної допомоги у разі отруєння.

Розфасування пестицидів і агрохімікатів може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг.

Кожна партія завезених для продажу пестицидів повинна мати сертифікат відповідності.

У приміщенні для продажу пестицидів і агрохімікатів не повинні реалізовуватися харчові продукти, іграшки, товари дитячого користування, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, миючі засоби, парфуми.

Заборонена  реалізація підроблених, фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів. Згідно Закону України «Про пестициди та агрохімікати» – фальсифіковані пестициди і агрохімікати – продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

Порушення вимог «Закону України про захист рослин», «Закону України про пестициди і агрохімікати», інших нормативно правових актів, що стосуються пестицидів та агрохімікатів, а також невиконання законних вимог посадових осіб, що здійснюють державний контроль тягне за собою адміністративну відповідальність.

Державний фітосанітарний інспектор                                                                     

ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області                                                            Тетяна СТЕЦЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора