A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Протруювання насіння-перший етап захисту рослин

Дата: 09.01.2023 14:40
Кількість переглядів: 118

Сьогодні вже про доцільність чи недоцільність протруювання насіння перед сівбою ніхто не сперечається. Фахівці запевняють, що протруювання – це перший і дуже важливий етап захисту сільськогосподарських культур від шкідників та хвороб, який дає змогу зберегти від третини до половини усього врожаю. Чи захочуть аграрії ризикувати третиною свого врожаю через сумнівну економію на протруйнику? Навряд чи. Але щоб ефективність протруювання була максимальною, а насіння при цьому не отримувало зайвий стрес через фітотоксичний вплив самого протруйника, варто прискіпливо обирати препарати.                                                              

Багато постачальників насіння пропонують таку послугу, як протруювання на заводі, тобто виробник отримує вже повністю готове до висіву насіння. Проте не кожен аграрій вважає доцільним купувати вже протруєне насіння, воліючи підготувати його до висіву власноруч, особисто підібраними засобами. У цьому є раціональне зерно, адже хто краще знає власне поле та присутні на ньому загрози для конкретної культури? Тільки сам аграрій.

Яким же має бути протруйник?                                           

У першу чергу, звичайно, аграріїв цікавить захист від хвороб. Адже близько 60% усіх хвороб рослин зараз передаються саме з насінням, та й ґрунти у нас майже суцільно заражені інфекціями. Накопичення інфекцій на полях цілком достатньо для розвитку хвороб у посівах за сприятливих погодних умов. Отож, сіючи здорове насіння, можна через деякий час отримати хворі посіви. Тому фунгіцидний захист насіння перед висівом є важливим профілактичним заходом. Адже, як відомо, будь-яку хворобу простіше та дешевше попередити,ніж потім лікувати.

Проте і про шкідників забувати не варто, оскільки вони також чудово почуваються на полях і за сприятливих для себе умов можуть почати пошкоджувати і висіяне насіння, і проростки, і сходи. Особливо гострою проблема шкідників є для кукурудзи та сої, бо ці культури дуже любить той же дротяник. про ненажерливість якого можна цілі поеми складати.         

Тому захист насіння найкраще проводити фунгіцидно-інсектицидний, причому науковці рекомендують навіть застосовувати не двохкомпонентні, а трьохкомпонентні протруйники, що мають у своєму складі два різні фунгіциди  та інсектицид.

Зміни клімату, які спостерігаються протягом останніх 15 років, призводять до зміни строків висіву, а також умов проростання рослин, тому потрібно надавати перевагу протруйникам з подовженою контактною дією.            

Більшість інфекцій поступає з ґрунту, тому необхідні протруйники контактної і довготривалої дії. Потрібно вирішувати проблему (загрозу захворювань), а не ціну протруйника. Вибір препарату залежить не від інтенсивності вирощування, а від конкретної проблеми на полях. І не завжди якість протруйника визначається саме його ціною. 

Багато виробників сьогодні пропонують комплексні фунгіцидно-інсектицидні протруйники, тобто одразу 2 в 1. Досить непогане та практичне рішення, але аграрії часто-густо воліють робити бакові суміші самостійно, добираючи ті діючі речовини, які вважають більш доцільними для застосування на тій чи іншій культурі та на конкретному полі.

Протруйники за характером дії поділяють на контактні та системні.

Перші не проникають усередину і діють на збудника хвороби під час безпосереднього контакту. До цієї групи належать препарати на основі контактних діючих речовин: гуазатин, тирам, флудіоксоніл.

Системні проникають у тканини та судинну систему рослини і рухаються нею. Препарати системної або контактно-системної дії забезпечують захист як від внутрішньої, так і від поверхневої інфекцій, а також від появи сходів до фази кущення — від внутрішньої й аерогенної інфекцій. Для протруювання використовують препарати різних хімічних груп. Препарати на основі однієї діючої речовини мають вужчий спектр дії, тому частіше застосовують комбіновані багатокомпонентні препарати.

Чи потрібен барвник при протруєнні насіння? багато хто вважає, що це зайва морока, інші ж заперечують: барвник таки потрібен.                          

Чим саме протруювати — кожне господарство вирішує самостійно, тож конкретних порад щодо діючих речовин не наводимо. Тут вже краще обирати «індивідуальне меню», яке буде підходити вирощуваній культурі та тому полю, на якому її планується вирощувати. Тому препарати доцільніше обирати на власний розсуд.                                                                          

Обов’язково потрібно враховувати фітотоксичність усіх застосовуваних препаратів та їхній загальний вплив на екологію.

Вимоги до протруювання

Основною вимогою до протруювання є забезпечення високої якості самого процесу для реалізації повною мірою ефективності препарату. Для цього невеликі кількості протруйника мають бути рівномірно нанесені на насіння. Тому для якісної процедури потрібно використовувати ретельно очищене насіння. Дрібні частки мають дуже велику відносну поверхню і тому зв’язують протруйник значно краще, ніж сам посівний матеріал. Що більше пилу і зернової домішки у посівному матеріалі, то більше суміш зв’язується цими частками, внаслідок чого менше потрапляє на насіння.

Отже, що краще відсортовано посівний матеріал, то вища об’ємна маса і рівномірніше та краще насіння піддається обробці.                              

Зменшувати норму витрати препарату недопустимо: недодавання 10–15% потрібної дози призводить до значного зниження ефективності протруйника, а ефективність контролю окремих патогенів втрачається повністю. Потрібно точно дотримувати у розчинах рекомендованих норм витрати пестицидів на одиницю маси насіння. У разі їхнього зменшення не досягається бажаний ефект, а збільшення норми знижує схожість насіння через утворення аномальних проростків, не здатних до подальшого розвитку, навіть до повної їхньої загибелі, що особливо небезпечно для партій насіння із високим ступенем травмування.

Під час вибору протруйника насіння основними вимогами до нього є висока ефективність контролю комплексу збудників хвороб і технологічність. Якість обробки залежить від початкового стану посівного матеріалу, правильно обраного препарату для обробки насіння, обов’язкового дотримання регламентів його застосування.                                                                  

Посівний матеріал протруюють не пізніше як за п’ять діб, а краще — за два-три тижні до сівби.

Основним показником ефективності обробки, безумовно, є збережений урожай. Тож треба бути свідомим того, що для отримання максимального ефекту недостатньо проведення тільки одного протруювання насіння, необхідно ще й чітко дотримувати технології вирощування культур, забезпечувати проведення у повному обсязі заходів із захисту рослин під час їхньої вегетації.

Державний фітосанітарний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області                                                                                   І.МОРОЗ                                         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора