A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Україна – НАТО

Дата: 11.11.2022 13:50
Кількість переглядів: 219

Започаткування відносин з Альянсом відбулося відразу після здобуття Україною незалежності у 1991 р. шляхом приєднання до Ради північноатлантичного співробітництва (у 1997 р. перетворена на Раду євроатлантичного партнерства), а у 1994 р. – до Програми НАТО «Партнерство заради миру».

Основоположними документами, що визначають відносини між Україною та НАТО, є Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору (9.07.1997 р.) і Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство (21.08.2009 р.).

У березні 2018 р. за Україною було визнано статус держави-аспіранта на вступ до НАТО.

Реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору  у лютому 2019 р. були законодавчо закріплені в Конституції України.

У червні 2020 р. – надано статус Партнера НАТО з розширеними можливостями (NATO Enhanced Opportunities Partner, EOP).

У серпні 2020 р. новою Стратегією національної безпеки України визначено принципові завдання для зміцнення особливого партнерства з НАТО та набуття повноправного членства в Альянсі.

На Саміті НАТО 2021 р. в Брюсселі глави держав та урядів держав-членів НАТО підтвердили рішення Бухарестського саміту від 2008 р. щодо перспектив членства України в Альянсі.

Політичний діалог.

Політичний діалог України з Альянсом забезпечується шляхом розбудови двосторонніх контактів на всіх рівнях. Провідну роль у поглибленні цього діалогу відіграє Комісія Україна-НАТО (КУН), утворена відповідно до положень Хартії про особливе партнерство в 1997 р.

Протягом останніх 5 років засідання КУН високого рівня не відбуваються. Ухвалення у 2017 році нового закону України про освіту, який включав розділ про мову освіти – державну, – викликав критику з боку Угорщини. Користуючись тим, що НАТО працює за принципом консенсусу, офіційний Будапешт звинуватив Україну у погіршення мовних прав угорської національної меншини в Україні, заблокувавши проведення даного формату зустрічей у розвиток діалогу Україна – НАТО.

У ході Мадридського Саміту, що відбувся 28-30 червня 2022 р. на тлі повномасштабного військового вторгнення росії в Україну, та в якому взяв участь Президент України В.Зеленський у форматі відео-звернення, союзниками було:

  • забезпечено перегляд Комплексного пакету допомоги (КПД) для України, що націлений на коротко-, середньо- та довгострокову підтримку Української держави, включно з її переходом від зброї радянських часів на сучасні зразки та покращення  взаємосумісності з НАТО;
  • ухвалено надання Україні оборонної (нелетальної) та гуманітарної допомоги, яка надається нашій державі на підставі її запитів через Трастовий фонд НАТО у рамках КПД та через Євроатлантичний координаційний центр реагування на катастрофи.

Парламентський вимір співробітництва Україна-НАТО включає співпрацю Верховної Ради України з Парламентською асамблеєю НАТО (далі – ПА НАТО), законодавче забезпечення питань, пов’язаних з відносинами між Україною та НАТО, парламентський контроль за реалізацією законодавчих рішень щодо інтеграції України в євроатлантичний безпековий простір, а також досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в НАТО.

З травня 1992 р. постійна делегація ВРУ має статус асоційованого члена ПА НАТО. У листопаді 2000 р. на виконання положень Хартії була створена Міжпарламентська рада Україна-НАТО (до березня 2003 р. – Спільна моніторингова група ВРУ і ПА НАТО), яка здійснює парламентський контроль за реалізацією стратегії євроатлантичної інтеграції України.

Під час весняної сесії ПА НАТО у Вільнюсі (Литовська Республіка) у травні 2022 р. було ухвалено Декларацію на підтримку України із закликом до урядів та парламентів держав-членів Альянсу підтримати ініціативи, спрямовані на встановлення відповідальності російської федерації за скоєні нею злочини в результаті російського неспровокованої і невиправданого повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 р.

Річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО, робота з неурядовим сектором

Ключовим інструментом здійснення реформ в Україні є річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО (РНП), які розробляються з 2009 р. та затверджуються указами Президента України.

У 2021 році було затверджено оновлене положення про розроблення РПН та оцінювання результатів їх виконання, яке удосконалило алгоритм реалізації програм, запровадивши індикатори їх виконання та показники ефективності.

Протягом останніх років особлива увага в рамках РНП приділялася досягненню Україною відповідності критеріям членства в НАТО, переведенню сектора безпеки та оборони на стандарти НАТО та зміцненню демократичного цивільного контролю.

Проєкт Указу Президента України «Про Річну національну програму під егідою Комісії Україна-НАТО на 2022 рік» було ухвалено українським урядом  23 лютого 2022 р.

З початком повномасштабної збройної агресії росії проти України 24 лютого 2022 р. та введенням в Українській державі воєнного стану РНП-2022 потребувала суттєвого перегляду з урахуванням сучасного стану у політичній, економічній та оборонно-безпековій сферах. З огляду на це, 19 травня 2022 р. Прем’єр-міністр України Д. Шмигаль підтримав пропозицію Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України О.Стефанішиної повернутись до розроблення РНП-2022 після скасування воєнного стану та визначення пріоритетних сфер для відбудови/відновлення або подальшого реформування.

Інформування громадськості про співробітництво України з НАТО здійснюється на підставі відповідної Концепції та річних планів заходів.

У серпні 2021 р. Указом Президента України була введена в дію Стратегія комунікації державної політики євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року.

З початком повномасштабного військового вторгнення росії в Україну НАТО стала майданчиком для обговорення та сприяння новому формату забезпечення оборонної підтримки України шляхом створення Контактної групи під проводом США, так зв. формату «Рамштайн» (за назвою Бази Повітряних сил США «Рамштайн» в Європі, де 27 квітня 2022 р. відбулося перше засідання Групи), що наразі об’єднує вже близько 50 країн.

Допомога НАТО Україні у невійськовій сфері: інфографіка

НАТО – не просто військово-політичний союз, адже під його егідою діє ціла низка програм у різних галузях. І саме через ці програми наша держава вже довгий час має відчутну підтримку від Північноатлантичного Альянсу.

У матеріалах Фонду «Ініціатива з дослідження східноєвропейської безпеки» – факти та інфографіка щодо допомоги, яку НАТО надає Україні, у т.ч. за рішеннями Уельського, Варшавського та Брюссельського самітів, в рамках Комплексної програми допомоги Україні, діяльності цільових фондів і програм НАТО.

Видання підготовлено Фондом «Ініціатива з дослідження східноєвропейської безпеки» за сприяння та фінансової підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні. Київ, 2018.

Завантажити усі матеріали можна за посиланням 

Інформаційні кампанії на підтримку євроатлантичної інформації

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без описуФото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без описуФото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису
EESRI – EAST EUROPEAN SECURITY RESEARCH INITIATIVE FOUNDATION © 

25.03.2019


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора