A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ворожбянська міська громада
Сумська область, Сумський район

Пенсія по втраті годуваьника за безвісти зниклих під час війни. Як отримати?

Дата: 10.06.2022 13:51
Кількість переглядів: 135

Фото без описуРодичі людей, зниклих безвісти під час воєнного стану, можуть отримати пенсію по втраті годувальника.

Дана норма визначена Законом України від 14.04.2022 року №2191 «Про внесення змін до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних із набуттям статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», який набув чинності 27 квітня поточного року.

Право на призначення пенсії по втраті годувальника виникає через місяць з дня внесення інформації про зниклого безвісти до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Пенсію можуть отримувати:

діти зниклого безвісти віком до 18 років;

діти віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення навчання;

діти-сироти до 23 років незалежно від факту навчання;

чоловік або дружина, батьки, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;

чоловік або дружина, а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років;

батьки і чоловік або дружина, які не були на утриманні зниклого безвісти, але внаслідок його зникнення вони втратили джерело засобів до існування.

Для отримання пенсії необхідно:

1. подати заяву про розшук особи зниклої безвісти до відділенні поліції .

2. звернутися до будь-якого Сервісного центру Пенсійного фонду особисто, або подати відповідну заяву на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/.

Виплата пенсії здійснюється за весь час, протягом якого особа вважається зниклою безвісти. Тобто, поки до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесуть відмітку про встановлення місця перебування, місця поховання чи місця знаходження останків зниклого безвісти.

Варто зазначити, що пенсія по втраті годувальника непрацездатним родичам безвісти зниклого призначається незалежно від тривалості страхового стажу зниклої особи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора